Ο άκρος πόδας δέχεται το μεγαλύτερο φορτίο του ανθρώπινου οργανισμού με αποτέλεσμα να θεωρείται μια δομή που φέρει συχνούς τραυματισμούς. Πιο συχνές διαταραχές του άκρου πόδα θεωρούνται η παρουσία άκανθας πτέρνας και η πελματιαία απονευρωσίτιδα.

Η πελματιαία περιτονία ή απονεύρωση είναι μια πυκνή ινώδης ταινία συνεκτικού ιστού που μοιάζει με τένοντα και που ξεκινά από την πτέρνα και καταλήγει στα δάκτυλα και δημιουργεί μια φυσική σόλα κάτω από το δέρμα.

Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι μια επώδυνος φλεγμονώδης κατάσταση που κατατάσσεται στα συνδρομα υπερχρησης.

Απλές καταστάσεις όπως παρατεταμένη ορθοστασία και κούραση, βάδισμα για ώρα σε ανώμαλο έδαφος, ένα καινούριο ζευγάρι παπούτσια, μια πορεία χιλιομέτρων ή ακόμα και η αύξηση του βάρους μας μπορούν να ερεθίσουν την πελματιαία απονεύρωση προκαλώντας πόνο.

Μέσω ειδικού διαγνωστικού υπερήχου ή απλής ακτινογραφίας μπορεί επίσης να αποκαλυφθεί ένα εξόγκωμα” οστού που προεξέχει από το οστό της φτέρνας (άκανθα πτέρνας).

Η άκανθα πτέρνας είναι ενας ακόμα παράγοντας που μπορεί να προκαλέσει φλεγμονή στην πελματιαία απονεύρωση.

Περίπου το 90% των ασθενών αντιμετωπίζονται συντηρητικά με φυσικοθεραπεία και αναγεννητικές θεραπείες.

Στην ΕΓΕΡΣΙΣ η φυσικοθεραπεία έχει ως στόχο τη μείωση της φλεγμονής,την μείωση του πόνου και τη χαλάρωση της πελματιαίας απονεύρωσης και περιλαμβάνει θεραπευτική μάλαξη,διατάσεις και αύξηση ενέργειας και μεταβολισμού στην περιοχή με τη χρήση εξειδικευμένων θεραπευτικών μέσων όπως το HUMAN TECAR και του HILTERAPIA.

Σε περίπτωση χρόνιου προβλήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί η θεραπεία Shockwave (SWT) που ως σκοπό έχει την αντιστροφή της χρόνιας φλεγμονής σε οξεία και η άμμεση αντιμετώπιση της, από τους αυτόματους μηχανισμούς επούλωσης του οργανισμού αλλά και σε περίπτωση άκανθας πτέρνας.

Τέλος, ειδικές αναγεννητικές θεραπείες μπορούν να πραγματοποιηθούν από τον φυσίατρο στην ΕΓΕΡΣΙΣ με τη βοήθεια του ειδικού διαγνωστικού υπερήχου που έχουν ως σκοπό την αναγέννηση κατεστραμένων ιστών μέσω τοπικών εγχύσεων.