Η θεραπεία Shockwave(SWT) είναι μια νέα πετυχημένη προσέγγιση στην θεραπεία χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων,  που έχει ως θεωρεία τις γενικές επιδράσεις των ωστικών κυμάτων στον ανθρώπινο οργανισμό.

Shockwave (SWT) - Κρουστικός Υπέρηχος

Τα ωστικά κύματα δημιουργούν μικρο-τριχοειδή ρήξεις στην πάσχουσα περιοχή, οι οποίες  αυξάνουν σημαντικά την έκκριση θρεπτικών συστατικών στη ροή του αίματος και βελτιώνουν την παροχή αίματος και την οξυγόνωση με αποτέλεσμα την ταχύτερη επούλωση. Επίσης διεγείρουν την έκλυση ενδορφινών και έχουν επίδραση στο κεντρικό νευρικό σύστημα με σκοπό να μπλοκάρουν το αίσθημα του πόνου.

Εκτός από αναλγητική δράση, σκοπός της θεραπείας Shockwave(SWT) είναι η αντιστροφή της χρόνιας φλεγμονής σε οξεία και η άμμεση αντιμετώπιση της, από τους αυτόματους μηχανισμούς επούλωσης του οργανισμού καθώς και η απελευθέρωση των σημείων πυροδότησης πόνου (Trigger Points) τα οποία είναι η κύρια αιτία του πόνου στην πλάτη, τον αυχένα, τους ώμους και τα άκρα.

Η θεραπεία Shockwave(SWT)πολύ συχνά εφαρμόζεται για τη θεραπεία χρόνιων μυϊκών διαταραχών και τενόντων(επικονδυλίτιδα, τενοντίτιδα επιγονατιδικού-αχιλλείου-υπερακανθίου, triggerpoints, πελματιαία απονευρωσίτιδα κλπ.), αλλά και σε περιπτώσεις που η χειρουργική λύση φαίνεται να είναι αναπόφευκτη (παγωμένος ώμος,άκανθα πτέρνας κλπ.)

Η θεραπεία Shockwave(SWT) μπορεί να χαρακτηριστεί ”επιθετική” και ελαφρώς επίπονη. Ωστόσο, το γεγονός ότι η διάρκεια της κάθε συνεδρίας είναι περίπου 5-10 λεπτά, κάνει τους περισσότερους ασθενείς να είναι σε θέση να την ανεχτούν σχετικά ευχάριστα. Οι περισσότεροι ασθενείς θα βιώσουν μια άμεση ανακούφιση του πόνου. Ωστόσο, μέσα σε 2-4 ώρες μετά τη θεραπεία, μπορεί να εμφανίσουν κάποιον ”επιφανειακό” πόνο στην υπό θεραπεία περιοχή. Αυτός ο πόνος έχει αναφερθεί ότι είναι πολύ ανεκτός και μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες έως αρκετές ημέρες. Οι συνεδρίες γίνονται με διαστήματα των 3 με 5 ημερών, ανάλογα με την ανοχή του ασθενούς και την απόκρισή στους ιστούς και συνιστάται οι ασθενείς να απέχουν από τη σωματική δραστηριότητα, ειδικά αυτών που θα περιλαμβάνει την επεξεργασμένη περιοχή, για 48 ώρες μετά από κάθε θεραπευτική συνεδρία.