Τι είναι;

Η προλοθεραπεία αποτελεί ένα είδος αναγεννητικής θεραπείας που επιταχύνει  τη διαδικασία επούλωσης των συνδέσμων των αρθρώσεων και των τενόντων του μυοσκελετικού συστήματος. Διενεργείται μέσω τοπικών εγχύσεων διαλύματος γλυκόζης στους τένοντες και συνδέσμους που έχουν υποστεί τραυματισμό και κυρίως στο σημείο που ο τένοντας ή ο σύνδεσμος προσκολλάται στο οστό (ένθεση).

Η αναγεννητική αυτή μέθοδος εφαρμόσθηκε για πρώτη φορά από τον Αμερικανό George Hackett, όπου από το 1930 μέχρι το 1960 χρησιμοποίησε τη μέθοδο αυτή σε μεγάλο αριθμό ασθενών με επώδυνα μυοσκελετικά προβλήματα, με την αποτελεσματικότητα της μεθόδου να φθάνει στο 90% των περιπτώσεων.

Ο όρος προλοθεραπεία προέρχεται από την Λατινική λέξη proles που σημαίνει απόγονοι (γενιά). Ο Hackett χρησιμοποίησε τον όρο αυτό για να τονίσει ότι η συγκεκριμένη διαδικασία προάγει την αναγέννηση και τον πολλαπλασιασμό των προσβεβλημένων ιστών.

Οι σύνδεσμοι είναι οι βασικοί σταθεροποιητές του μυοσκελετικού συστήματος, όπου συνδέοντας τα οστά μεταξύ τους σταθεροποιούν τις αρθρώσεις και έτσι οι κινήσεις μας γίνονται αρμονικές και σταθερές. Οι τένοντες αποτελούν τις καταλήξεις των μυών στα οστά. Σε αρκετές περιπτώσεις, ειδικά στον αθλητικό πληθυσμό, οι σύνδεσμοι και οι τένοντες,  λόγω χρόνιας καταπόνησης ή/και επαναλαμβανόμενων μικροτραυματισμών, εμφανίζουν εκφυλιστικές αλλοιώσεις, χάνουν τις βασικές ανατομικές τους ιδιότητες και δημιουργούν  αστάθεια των αρθρώσεων  η οποία και προκαλεί πόνο και μείωση της  λειτουργικότητας των μυών που είναι υπεύθυνοι για την κίνηση των αρθρώσεων. Επιπρόσθετα, η επούλωση των τενόντων και των συνδέσμων καθυστερεί ιδιαίτερα, λόγω της φυσικής πτωχής τους αιμάτωσης. Η καθυστέρηση της φυσικής επουλωτικής δραστηριότητας προκαλεί μείωση της φυσικής δύναμης και της λειτουργικότητας αυτών των ανατομικών δομών, με αποτέλεσμα την εμφάνιση πόνου και τη μείωση της αθλητικής απόδοσης.

Πώς εφαρμόζεται;

Τα κύρια κύτταρα από τα οποία αποτελούνται οι σύνδεσμοι και οι τένοντες και στα οποία οφείλουν τις βασικές τους ανατομικές ιδιότητες είναι οι ινοβλάστες (κύτταρα συνδετικού ιστού).  Έχει αποδειχθεί εργαστηριακά ότι η προλοθεραπεία προκαλεί σημαντική αύξηση του πολλαπλασιασμού των ινοβλαστών και των κυττάρων του κολλαγόνου (αναγεννητική δράση), επιταχύνοντας την ανακατασκευή των εκφυλισμένων αυτών δομών. Η επουλωτική διεργασία μειώνει την εμφάνιση πόνου και τον χρόνο αποχής από τις αθλητικές δραστηριότητες και επαναφέρει τον πάσχοντα στα επίπεδα απόδοσης προ τραυματισμού.

Με απλά λόγια, η τοπική έγχυση του διαλύματος γλυκόζης (προλοθεραπεία) στις προσβεβλημένες περιοχές, προκαλεί μία μικρού βαθμού άσηπτη τοπική φλεγμονώδη αντίδραση που ερεθίζει ευεργετικά τους πάσχοντες ιστούς, προκαλώντας αύξηση της τοπικής αιματικής ροής και ταχύτερη ενεργοποίηση της επουλωτικής διαδικασίας. Γενικά, η επούλωση όλων των ιστών εξαρτάται από την ποιότητα και ποσότητα της τοπικής αιματικής άρδευσης, έτσι όσο μεγαλύτερη και ποιοτικότερη είναι αυτή τόσο ταχύτερη και αποδοτικότερη είναι η επούλωση. Όπως αναφέρει ο Hackett, μετά την ολοκλήρωση των συνεδριών προλοθεραπείας αυξάνεται η ισχύς των προσβεβλημένων συνδέσμων και τενόντων κατά 40% σε σχέση με τα επίπεδα πριν την έναρξη των συνεδριών.

Η επίδραση της προλοθεραπείας είναι μακροχρόνια και δεν παρουσιάζει παρενέργειες, σε σχέση με διάφορους φαρμακευτικούς παράγοντες που λειτουργούν άμεσα, αλλά για σύντομο χρονικό διάστημα και μακροπρόθεσμα μπορούν να επηρεάσουν τη μηχανική αντοχή των συνδέσμων και τενόντων (ρήξη τενόντων/συνδέσμων).

Η προλοθεραπεία ενδείκνυται σε περιπτώσεις οσφυαλγίας, αυχεναλγίας, γοναλγίας (οστεοαρθρίτιδα γόνατος, κακώσεις γόνατος), τενοντίτιδες, επικονδυλίτιδες, πελματιαία απονευρωσίτιδα, περιαθρίτιδα ώμου, αθλητικές κακώσεις και στην ινομυαλγία. Εφαρμόζεται χωρίς καμία αντένδειξη (γιατί δεν περιέχει φαρμακευτική ουσία) σε όλες τις ηλικίες και ειδικά σε ασθενείς που δεν μπορούν να πάρουν φάρμακα ή/και δεν επιθυμούν να υποστούν χειρουργική επέμβαση, ακόμα και στους σακχαροδιαβητικούς ασθενείς.

Όσον αφορά στη συχνότητα εφαρμογής και στη διάρκεια της θεραπείας, το πρωτόκολλο θεραπείας εξατομικεύεται ανάλογα με την κάθε περίπτωση. Σε πολλές κλινικές περιπτώσεις, πραγματοποιούνται συνολικά 6 με 12 συνεδρίες, 2-3 συνεδρίες εβδομαδιαίως ανά διαστήματα 2-3 εβδομάδων.

Στο κέντρο μας, ειδικά σε αθλητές υψηλού επιπέδου, χρησιμοποιούνται ευρύτερα οι εγχύσεις προλοθεραπείας με εξαιρετικά αποτελέσματα στη ταχύτερη επιστροφή των τραυματισμένων αθλητών στην αγωνιστική δραστηριότητα και στην αποφυγή πρόκλησης νέου τραυματισμού.