H μεσοθεραπεία αποτελεί μία μέθοδο τοπικών μικροεγχύσεων, που πραγματοποιούνται στο μεσόδερμα (περιοχή του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα, όπου και οφείλεται η ονομασία της μεθόδου), μέσω ειδικών βελονών μικρού μήκους και διαμετρήματος. Στην καθημερινή κλινική πράξη χρησιμοποιείται συνήθως ένα μείγμα από φυσιολογικό ορό, τοπικό αναισθητικό και αντιφλεγμονώδες, που εγχύονται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα, στο μεσόδερμα. Η θεραπεία αυτή ξεκίνησε το 1958 από τον Γάλλο Michel Pistor και έκτοτε χρησιμοποιούνται πολλές παραλλαγές στην τεχνική, αλλά και στις ουσίες που χρησιμοποιούνται.

Το κύριο πλεονέκτημα της μεθόδου είναι η τοπική αντιφλεγμονώδης/αναλγητική δράση με αποφυγή της συστηματικής χορήγησης των φαρμάκων και τις γνωστές παρενέργειες σε όλα τα συστήματα του ανθρωπίνου σώματος.

Αποτελεί ασφαλή συμπληρωματικό τρόπο αναλγησίας σε ασθενείς με νεφρική ή/και ηπατική νόσο, όπου αντενδείκνυται η συστηματική χορήγηση φαρμάκων. Επιπρόσθετα, η τοπική έγχυση εξασφαλίζει μέγιστο θεραπευτικό αποτέλεσμα στους προσβεβλημένους ιστούς, με αποφυγή της συστηματικής χορήγησης αναλγητικών φαρμακευτικών ουσιών. Η διαδικασία εγχύσεων διαρκεί περίπου 20 λεπτά. Δεν εμφανίζονται συστηματικές παρενέργειες, παρά μία ήπια ερυθρότητα στα σημεία εγχύσεων που υποχωρεί μετά από λίγα λεπτά.

Οι ενδείξεις για τα επώδυνα μυοσκελετικά σύνδρομα περιλαμβάνουν την οσφυαλγία, την αυχεναλγία, την έσω και έξω επικονδυλίτιδα του αγκώνα, την ινομυαλγία και γενικότερα τις μυοσκελετικές δομές με εμφάνιση οξέος ή/και χρόνιου πόνου.

Στο κέντρο μας με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιούνται συνεδρίες μεσοθεραπείας για την αντιμετώπιση του οξέος και χρόνιου μυοσκελετικού πόνου, με μία συχνότητα συνεδριών 2-3/εβδομάδα και για συνολικά 12 συνεδρίες. Ειδικά στις περιπτώσεις οξείας και χρόνιας αυχεναλγίας και οσφυαλγίας, αποτελεί άριστη συμπληρωματική θεραπευτική μέθοδο που δεν επιβαρύνει τη συστηματική κυκλοφορία των ασθενών.