Αντικείμενο εκτεταμένης συζήτησης, τόσο στα ΜΜΕ όσο και μέσω της διεθνούς βιβλιογραφίας, αποτελεί στις μέρες μας η χρήση των βλαστοκυττάρων αλλά και των κυτταρικών θεραπειών, που στοχεύουν στην αντιμετώπιση μυοσκελετικών και νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Βλαστοκύτταρα χρησιμοποιούνται πλέον για την αντιμετώπιση αγγειακών εγκεφαλικών επεισοδίων, σκλήρυνση κατά πλάκας, νόσο του κινητικού νευρώνα, αλλά και στην οστεοαρθρίτιδα του γόνατος και του ισχίου.

Οι θεραπείες αυτές σήμερα εφαρμόζονται με επιτυχία σε ασθενείς με χρόνιες εκφυλιστικές παθήσεις του μυοσκελετικού αλλά και του νευρικού ιστού,  αλλά και σε οξείες καταστάσεις, θεωρούνται δε εξαιρετικά ασφαλείς και ελάχιστα επεμβατικές. Παρέχονται σε εξειδικευμένα και εξατομικευμένα πρωτόκολλα, σε  συνδυασμό με τις κλασικές μεθόδους αποκατάστασης και αποτελούν ένα ακόμα όπλο της ιατρικής το οποίο χρησιμοποιείται στο στάδιο της αποθεραπείας και αποκατάστασης τέτοιων ασθενειών. Οι κυτταρικές και αναγεννητικές θεραπείες χρησιμοποιούν τόσο παράγωγα του αίματος όσο και αρχέγονα κύτταρα του οργανισμού,  τα βλαστοκύτταρα,  για την αποκατάσταση χρόνιων παθήσεων και προέρχονται τόσο από το αίμα του ασθενούς,  όσο από τον μυελό των οστών ή από τον λιπώδη ιστό του ασθενούς.

Οι αναγεννητικές και κυτταρικές θεραπείες  συνδυάζονται  με το  PRP (PlateletRichplasma) το οποίο είναι  ένα αυτόλογο βιολογικό σκεύασμα που  παρασκευάζεται από το περιφερικό αίμα και είναι εμπλουτισμένο σε αιμοπετάλια και αυξητικούς παράγοντες. Το PRP- Πλάσμα Εμπλουτισμένο σε Αιμοπετάλια- ενεργοποιεί και ενισχύει τους τοπικούς μηχανισμούς αποκατάστασης. Κλινικές μελέτες έχουν δείξει πως ελαττώνει τον πόνο και την φλεγμονή, καθώς και τον χρόνο αποκατάστασης θλάσεων, μυϊκών τραυματισμών και επούλωσης τραυμάτων.  Είναι απολύτως ασφαλές διότι είναι αυτόλογο προϊόν, (προέρχεται δηλ από τον ίδιο τον ασθενή), λαμβάνεται δε με λήψη και επεξεργασία μικρής ποσότητας φλεβικού αίματος, έχει χαμηλό κόστος και παρασκευάζεται σχετικά γρήγορα. Το PRP χρησιμοποιείται στις παθήσεις του μυοσκελετικού για τενοντίτιδες, μυϊκές κακώσεις, στα αρχικά στάδια οστεοαρθρίτιδας, στους τραυματισμούς χόνδρων και συνδέσμων, ρήξη μηνίσκου και την μείωση του χρόνιου πόνου.

Ένα άλλο παράγωγο του αίματος το ACS(AutologousConditionedSerum)  παρασκευάζεται από φλεβικό αίμα και χρησιμοποιείται στην θεραπεία της αρθρίτιδας και ειδικά της οστεοαρθρίτιδας του γόνατος και του ισχίου. Είναι ένα σκεύασμα πλούσιο στον ανταγωνιστή του υποδοχέα της ιντερλευκίνης-1β και γι αυτό έχει ιδιαίτερες αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες. Όπως και το PRP, μειώνει τον πόνο και τον χρόνο αποκατάστασης, είναι αυτόλογο προϊόν χωρίς παρενέργειες, και παρασκευάζεται σχετικά γρήγορα.
Τα προϊόντα  PRP και ACS δημιουργούνται από κατάλληλη επεξεργασία μικρής ποσότητας φλεβικού αίματος. Η επεξεργασία γίνεται σε ειδικό εργαστήριο και στα λεγόμενα καθαρά δωμάτια (cleanrooms) ,τα οποία λειτουργούν σύμφωνα με κανόνες  GMP (Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής). Χρησιμοποιείται δε αιματολογικός αναλυτής για την μέτρηση των κατάλληλων αιματολογικών δεικτών (πχ αιμοπεταλίων).  Ακολουθείται στη συνέχεια ένα πρωτοποριακό στάδιο ενεργοποίησης των σκευασμάτων ανάλογα με τη παθολογία πριν την παράδοση προς χορήγηση.