• 11 ΜΆΙ 16
  • 0

  Η αποτελεσματικότητα των εγχύσεων με αυξητικούς παράγοντες αιμοπεταλίων (PRP)

  Οι εγχύσεις του ειδικά επεξεργασμένου και εμπλουτισμένου αυτόλογου πλάσματος (PRP: Platelet Rich Plasma) βοηθούν στη ταχύτερη αποκατάσταση της ιστικής βλάβης, μέσω της επανορθωτικής διαδικασίας των κυττάρων και των αυξητικών παραγόντων που περιέχουν. Η δράση είναι κύρια αναγεννητική, με συνέπεια την επούλωση και μείωση του πόνου.

  Πρόσφατη έρευνα (2016) στο διεθνές επιστημονικό περιοδικό ΄΄American Journal of Sports Medicine΄΄ αναδεικνύει τη μεγάλη αποτελεσματικότητα της θεραπείας με αυτόλογα αιμοπετάλια στη διαδικασία επούλωσης/αποκατάστασης οξέων και χρόνιων μυοσκελετικών παθήσεων, όπου καταγράφεται στατιστικά σημαντική βελτίωση στον πόνο (76%), στη δυσκαμψία (77%) και στη λειτουργικότητα (78%),  χωρίς παρενέργειες / επιπλοκές για τον ασθενή.

  Η μέθοδος για τη συλλογή, επεξεργασία και έγχυση του επεξεργασμένου πλάσματος είναι απλή και απόλυτα ασφαλής για τους ασθενείς και συνίσταται στη λήψη μικρής ποσότητας αίματος από περιφερική φλέβα του ασθενή, το οποίο φυγοκεντρείται, διαχωρίζονται τα αιμοπετάλια κι εγχύονται στην πάσχουσα περιοχή. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 20΄, δεν χρειάζεται νοσηλεία και ο ασθενής δεν διατρέχει τον κίνδυνο αλλεργικής ή άλλης αντίδρασης, διότι πρόκειται για παράγωγο του αίματος του ίδιου του ασθενούς, γεγονός στο οποίο οφείλει την ασφάλεια και τη δραστικότητά του.

  Τα αποτελέσματα από τη διεθνή βιβλιογραφία είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά και οι εγχύσεις ανακουφίζουν σε μεγάλο βαθμό από οξύ και χρόνιο πόνο, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τη λειτουργικότητα.

  Σήμερα, η μέθοδος PRP είναι επιστημονικά αποδεκτή και ευρέως χρησιμοποιούμενη για την αντιμετώπιση παθήσεων του αρθρικού χόνδρου, συνδεσμικών κακώσεων, τενοντοπάθειας (τενοντίτιδα, εκφύλιση, μερική ρήξη  τενόντων / συνδέσμων), μυϊκών θλάσεων, άτονων ελκών από σακχαρώδη διαβήτη και νεκρώσεις δέρματος. Ιδιαίτερα ενθαρρυντικά αποτελέσματα καταγράφονται στην αντιμετώπιση των μυοσκελετικών παθήσεων στους αθλητές (ρήξεις μηνίσκου, χιαστών και πλαγίων συνδέσμων, οστεοχόνδρινες βλάβες), αλλά και στους γηριατρικούς ασθενείς με αρχόμενη οστεοαρθρίτιδα  σε γόνατα και ισχία.

  Ο συνδυασμός των εγχύσεων με την άρση των επιβαρυντικών παραγόντων και την παρακολούθηση λειτουργικού προγράμματος αποκατάστασης, συνιστά το βασικό άξονα επιτυχίας για την αντιμετώπιση των παθήσεων του μυοσκελετικού συστήματος.

  Πηγή: Smith P “Intra-aticular autologous conditioned plasma injections provide safe and efficacious treatment for knee osteoarthritis: an FDA-sanctioned, randomized, double-blind, placebo-controlled clinical trial” Am J Sports Med 2016; DOI: 10.1177/0363546515624678.

   

   

  Leave a reply →

Photostream