• 11 ΙΟΎΝ 15
  • 0

  Η σημασία της σταθεροποίησης και ενδυνάμωσης των μυών του κορμού.

  Το Κεντρικό Τμήμα Σώματος, περιλαμβάνει την οσφυϊκή μοίρα (μέση), τη λεκάνη και το ισχίο και είναι μία από τις σημαντικότερες «αλυσίδες» του ανθρώπινου σώματος.

  Η σημαντικότητά του προκύπτει από τα παρακάτω:

  1. Από εκεί διέρχεται το κέντρο βάρους του σώματος.

  2. Είναι υπεύθυνο για τη σταθεροποίηση της σπονδυλικής στήλης και για τη στάση του σώματος.

  3. Η σωστή λειτουργία του προλαμβάνει πολλά σωματικά προβλήματα όπως η οσφυαλγία, η ισχιαλγία κ.α.

  4. Από εκεί ξεκινάει κάθε κίνηση του ανθρώπινου σώματος.

  5. Εκεί παράγονται, μεταφέρονται και απορροφώνται όλες οι δυνάμεις κατά τις καθημερινές και αθλητικές κινήσεις.

  Το Κεντρικό Τμήμα Σώματος αποτελείται από περίπου 20 μύες, οστά, τένοντες, συνδέσμους, μεσοσπονδύλιους δίσκους και νεύρα. Όλα αυτά τα στοιχεία συνεργάζονται αρμονικά και συγχρονισμένα μεταξύ τους για παρέχουν σταθερότητα στη μέση, στη λεκάνη και σε ολόκληρο το σώμα.

  Για να επιτευχθεί αυτή η σταθερότητα απαιτείται όλα τα στοιχεία του Κεντρικού Τμήματος Σώματος να είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένα, οι μύες να έχουν την κατάλληλη ελαστικότητα και δύναμη, καθώς και να συνεργάζονται άριστα με το νευρικό σύστημα.

  Έτσι, ένας υγιής και σταθερός πυρήνας, οδηγεί σε μία πολύ καλή στάση σώματος, προλαμβάνει προβλήματα όπως η οσφυαλγία, και βοηθά το σώμα να αποδώσει τα μέγιστα κατά τις καθημερινές και αθλητικές δραστηριότητες. Για αυτό, η προπόνηση αυτού του τμήματος είναι ένας από τους κυριότερους στόχους του προγράμματος άσκησης τόσο για τους απλούς ασκούμενους, όσο και για τους αθλητές.

  πηγή: askisi.eu

  Δείτε περισσότερα στην ενότητα core stability

  Leave a reply →

Photostream