• 08 ΙΟΎΝ 16
  • 0
  Γιατί πονά υπερβολικά η ασβεστοποιός περιαρθρίτιδα του ώμου;

  Γιατί πονά υπερβολικά η ασβεστοποιός περιαρθρίτιδα του ώμου;

  Η περιαρθρίτιδα του ώμου είναι μια επώδυνη κατάσταση κατά την οποία το στροφικό πέταλο (rotator cuff) του ώμου που απαρτίζεται από τους τένοντες του υπερακανθίου, του υπακανθίου, του ελάσσονα στρογγύλου και του υποπλατίου, έχει υποστεί κάποια βλάβη. Όταν στη βλάβη αυτή συνυπάρχει και εναπόθεση κρυστάλλων ασβεστίου, ορατών και σε απλή ακτινογραφία, η κατάσταση γίνεται εξαιρετικά επώδυνη (ασβεστοποιός περιαρθρίτιδα).

  Η κλινική εικόνα χαρακτηρίζεται απο έντονο πόνο, κυρίως κατά την απαγωγή και έξω στροφή  του ώμου. Πόνος ο οποίος αντανακλάται στη μεσότητα του βραχιονίου και αυξάνεται κυρίως κατά τις βραδινές ώρες, γεγονός που επηρεάζει την ποιότητα ζωής του ασθενούς.

  Γιατί όμως πονά τόσο πολύ η ασβεστοποιός περιαρθρίτιδα συγκριτικά με τις άλλες παθήσεις του ώμου;

  Μετά απο έρευνα που διενεργήθηκε απο Αυστραλούς ερευνητές, διαπιστώθηκε πως στις περιπτώσεις με ασβεστοποιό περιαρθρίτιδα στην περιοχή της βλάβης λόγω της υπερέκκρισης φλεγμονωδών κυτταροκινών παρουσιάζεται έντονη νεοαγγείωση και αύξηση των νευρικών απολήξεων που είχαν σχέση με τον πόνο (neoinnervation).

  Η δημιουργία νέων αγγείων και νεύρων ήταν μέχρι και οκτώ (8) φορές περισσότερη συγκριτικά με άλλες παθήσεις του ώμου που έλαβαν μέρος στην έρευνα.

  Τα αποτελέσματα της έρευνας θα οδηγήσουν στην αναζήτηση και δημιουργία νέων και πιο εξειδικευμένων φαρμάκων  για τη θεραπεία της ασβεστοποιούς περιαρθρίτιδας του ώμου.

  ∆ρ. Γιώργος Βησσαράκης, MD

  Πηγή = L. Hackett, N. L. Millar, P. Lam, G. A. C. Murrell. Are the Symptoms of Calcific Tendinitis Due to Neoinnervation and/or Neovascularization? The Journal of Bone & Joint Surgery, 2016; 98 (3): 186 DOI: 10.2106/JBJS.O.00417
  Leave a reply →

Photostream