• 24 ΑΠΡ 15
  • 0
  Αντιμετώπιση Αθλητικών Κακώσεων μέσω Ορθοβιολογικής Θεραπείας με PRP

  Αντιμετώπιση Αθλητικών Κακώσεων μέσω Ορθοβιολογικής Θεραπείας με PRP

   Βιολογία του PRP 

  Οι αυξητικοί παράγοντες των αιμοπεταλίων ελέγχουν τη φλεγμονή και διεγείρουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων, με τελικό αποτέλεσμα την αποκατάσταση της βλάβης μέσω αναδιαμόρφωσης του κολλαγόνου και διακοπή της φλεγμονής. Πριν από την έγχυση του PRP, ο ασθενής ενημερώνεται για τη διαδικασία, τον τρόπο παρασκευής και τα θεραπευτικά οφέλη της μεθόδου. Η χρήση αποστειρωμένης τεχνικής και υπερηχογραφικής καθοδήγησης εγγυώνται ασφάλεια και μέγιστη αποδοτικότητα της θεραπείας. Η παρασκευή του PRP ξεκινά με φλεβοκέντηση αίματος του ίδιου του ασθενή (περίπου 10-20 ml). Ακολουθεί φυγοκέντρηση, όπου η τελική ποσότητα του PRP είναι κατά προσέγγιση το 10% του ολικού όγκου αίματος που συλλέχθηκε αρχικά. Ουσιαστικά, επιτυγχάνεται μέγιστη συγκέντρωση αιμοπεταλίων (και των αυξητικών παραγόντων που περιέχουν) σε μικρή ποσότητα αίματος, η οποία εγχέεται στους τραυματισμένους ιστούς.

  Κλινικές μελέτες με χρήση PRP 

  Κακώσεις ώμου 

  Οι κακώσεις του ώμου (στροφικού πετάλου και οστεοχόνδρινες βλάβες) συναντώνται πολύ συχνά σε αθλητές βόλεϊ, μπάσκετ και υδατοσφαίρισης, με αποτέλεσμα τη μακροχρόνια αποχή από τις αγωνιστικές δραστηριότητες. Η θεραπεία με PRP προφέρει ταχύτερη αποκατάσταση και επιστροφή στις αγωνιστικές υποχρεώσεις.

  Πλάγια επικονδυλίτιδα (αγκώνας του τένις) 

  Η πλάγια επικονδυλίτιδα αναφέρεται συνήθως ως «αγκώνας του τένις». Είναι η πιο κοινή αιτία πόνου στον αγκώνα σε ενήλικες αθλητές. Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι τα άτομα που έλαβαν θεραπεία με PRP, εμφάνισαν 81% βελτίωση στην ένταση του πόνου στους 6 μήνες μετά τη θεραπεία και ταχύτερη επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες.

  Κακώσεις γόνατος 

  Οι κακώσεις γόνατος (μηνίσκων, συνδέσμων και οστεοχόνδρινες βλάβες) αποτελούν τους πιο συχνούς τραυματισμούς σε ποδοσφαιριστές. Οι αυξητικοί παράγοντες ενισχύουν τις πάσχουσες κατασκευές και μειώνουν σημαντικά τον χρόνο αποχής από τις αθλητικές δραστηριότητες.

  Κακώσεις γόνατος 

  Οι κακώσεις γόνατος (μηνίσκων, συνδέσμων και οστεοχόνδρινες βλάβες) αποτελούν τους πιο συχνούς τραυματισμούς σε ποδοσφαιριστές. Οι αυξητικοί παράγοντες ενισχύουν τις πάσχουσες κατασκευές και μειώνουν σημαντικά τον χρόνο αποχής από τις αθλητικές δραστηριότητες.

  Τενοντοπάθεια του Αχίλλειου τένοντα 

  Η χρόνια τενοντοπάθεια του Αχίλλειου τένοντα είναι ένα σύνδρομο υπέρχρησης, που επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό τη συμμετοχή και απόδοση των αθλητών. Οι θεραπείες με PRP συνιστούν αποτελεσματική θεραπευτική επιλογή, προάγοντας την επούλωση και την αντοχή του τραυματισμένου τένοντα.

  Πελματιαία απονευρωσίτιδα Η πελματιαία απονευρωσίτιδα είναι η πιο κοινή αιτία πόνου της πτέρνας και αποτελεί σημαντική αιτία πόνου και ανικανότητας των αθλητών. Οι τελευταίες μελέτες αναφέρουν πλήρη υποχώρηση των συμπτωμάτων σε ένα έτος σε ποσοστό έως και 78% των ασθενών με πελματιαία απονευρωσίτιδα που αντιμετωπίστηκαν με PRP.

  Οξείες κακώσεις συνδέσμων 

  Η χρήση του PRP για οξείες μυοσκελετικές κακώσεις κερδίζει συνεχώς δημοτικότητα. Σε μία πρόσφατη ανασκόπηση που συμμετείχαν επαγγελματίες ποδοσφαιριστές με κακώσεις έσω και έξω πλαγίου συνδέσμου, αναδείχθηκε ταχύτερη επιστροφή στην ενεργό δράση κατά 27% της ομάδας θεραπείας με PRP σε σύγκριση με τους υπόλοιπους συμμετέχοντες. Η ορθοβιολογική θεραπεία με PRP αυξάνει την επούλωση των συνδέσμων και μειώνει τη δυναμική αστάθεια.

  Οξείες κακώσεις των μυών 

  Οι οξείες κακώσεις των μυών (θλάσεις) είναι συνηθισμένες αθλητικές κακώσεις, ιδίως μεταξύ των κορυφαίων αθλητών. Διάφοροι ερευνητές αναφέρουν ταχύτερη επιστροφή στην ενεργό δράση έως και 50% σε εκείνους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με PRP.

  Συμπερασματικά, η θεραπεία με PRP παρουσιάζει ασφάλεια και μέγιστη αποτελεσματικότητα για την πλειοψηφία των οξέων και χρόνιων αθλητικών τραυματισμών που παρουσιάζουν τόσο οι αθλητές, όσο και ο γενικός πληθυσμός. Η χρήση υπερήχου για τη διενέργεια της έγχυσης, θεωρείται το κατάλληλο μέσο για την αύξηση της απόδοσης και την αποφυγή επιπλοκών.

  Στο ιατρείο αθλητικών κακώσεων στο ΚΑΑ Φιλοκτήτης, αντιμετωπίζονται καθημερινά αντίστοιχα είδη τραυματισμών, μέσω της χρήσης αυξητικών παραγόντων με υπερηχογραφική καθοδήγηση, με σημαντική βελτίωση στα επίπεδα έντασης πόνου, στην ταχύτερη επιστροφή στις αθλητικές δραστηριότητες και στην αποφυγή χειρουργικών επεμβάσεων των τραυματισμένων ανατομικών δομών.

   

  Η θεραπεία με PRP παρουσιάζει ασφάλεια και μέγιστη αποτελεσματικότητα για την πλειοψηφία των οξέων και χρόνιων αθλητικών τραυματισμών που παρουσιάζουν τόσο οι αθλητές, όσο και ο γενικός πληθυσμός. Η χρήση υπερήχου για τη διενέργεια της έγχυσης θεωρείται το κατάλληλο μέσο για την αύξηση της απόδοσης και την αποφυγή επιπλοκών.

   

  Leave a reply →

Photostream