Οι ενοχλήσεις στην περιοχή του αγκώνα όταν γίνουν έντονες δυσκολεύουν τις κινήσεις της καθημερινότητάς μας.

Ειδικότερα με τη χρήση των υπολογιστών ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι καταλήγουν στον γιατρό, παραπονούμενοι για πόνο και δυσκαμψία που έχει ως αποτέλεσμα τη δυσκολία εκτέλεσης ακόμα και απλών καθημερινών κινήσεων.

Η συνηθέστερη πάθηση στον αγκώνα είναι η έξω επικονδυλίτιδα (tennis elbow) και πρόκειται για  ένα σύνδρομο χρόνιας καταπόνησης  που χαρακτηρίζεται από την παρουσία μικροτραυματισμών των μυών του αντιβραχίου που προσφύονται στον επικόνδυλο και δημιουργούν φλεγμονή στο σημείο κατάφυσης.

Αρχικά, η πάθηση περιγράφηκε σε αθλητές του τένις λόγω της καταπόνησης των εκτεινόντων με την κίνηση backhand. Μπορεί όμως, να εμφανισθεί και σε αθλητές άλλων αθλημάτων καθώς, και σε επαγγελματίες χειρωνακτικών εργασιών ή ακόμα και από την μακροχρόνια χρήση υπολογιστή.

Η έξω επικονδυλίτιδα μπορεί να γίνει αντιληπτή με την κλινική εξέταση από τον φυσίατρο και τον απεικονιστικό έλεγχο με ειδικό διαγνωστικό υπέρηχο ή μαγνητική τομογραφία.

Στην ΕΓΕΡΣΙΣ μετά την κλινική εξέταση, οργανώνεται το πλάνο αποκατάστασης,το οποίο μπορεί να περιέχει φυσικοθεραπεία αλλά και μείωση του πόνου και της φλεγμονής με την έγχυση φαρμακευτικών ουσιών στην περιοχή του αγκώνα.

Η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση έχει ως στόχο σε πρώτη φάση την μείωση του πόνου,της φλεγμονής και τυχόν οιδήματος στην περιοχή του επικόνδυλου με τη χρήση αναλγητικών ρευμάτων ηλεκτρικού μυικού ερεθισμού και εξειδικευμένων θεραπευτικών μέσων όπως το HUMAN TECAR και του HILTERAPIA που βοηθούν στην αύξηση μεταβολισμού και ενέργειας τοπικά στην περιοχή και ταυτόχρονη επιτάχυνση των διαδικασιών επούλωσης από τον ίδιο τον οργανισμό.

Εξεχούσης σημασίας είναι η μυική χαλάρωση της περιοχής.

Σε περίπτωση χρόνιου προβλήματος μπορεί να χρησιμοποιηθεί η θεραπεία κρουστικού υπέρηχου SHOCKWAVE που ως σκοπό έχει την αντιστροφή της χρόνιας φλεγμονής σε οξεία και η άμμεση αντιμετώπιση της, από τους αυτόματους μηχανισμούς επούλωσης του οργανισμού.

Ειδικές αναγεννητικές θεραπείες μπορούν να πραγματοποιηθούν από τον φυσίατρο στην ΕΓΕΡΣΙΣ με τη βοήθεια του ειδικού διαγνωστικού υπερήχου.