Συλλογικά οι στροφείς του ώμου προσφέρουν σταθερότητα στην άρθρωση του ώμου και βοηθούν στην ανύψωση και στις στροφικές κινήσεις του. Από όλους πιο επιρρεπής είναι ο υπερακάνθιος.
Και ανάλογα με την έκταση της βλάβης σε:
Οι ρήξεις μπορεί να συνοδεύονται με εξάρθρημα ή μετατόπισθεν κάταγμα του μείζονος βραχιόνιου ογκώματος.
Συνήθως η ρήξη συμβαίνει μετά από:
Επαναλαμβανόμενη τάση στην μυοτενόντια ένωση που ξεπερνά την αντοχή του ιστού και προκαλεί μικροτραυματισμό και φλεγμονή. Η προοδευτική βλάβη συνεχίζεται αν η επαναλαμβανόμενη τάση ξεπερνά τον ρυθμό αποκατάστασης των ιστών. Η μυϊκή αδυναμία και η κόπωση καθιστούν τους ιστούς επιρρεπείς σε αυτόν τον τύπο τραυματισμού.
Η υποκειμενική (λήψη ιστορικού ) και η αντικειμενική (κλινική εικόνα) αξιολόγηση είναι αρκετές για να οδηγήσουν στη διάγνωση. Διαγνωστικός υπέρηχος ή μαγνητική τομογραφία βοηθούν στην επιβεβαίωση της διάγνωσης και στο να καθοριστεί το μέγεθος της ρήξης.
Οι περισσότερες ρήξεις του υπερακανθίου του ώμου θεραπεύονται συντηρητικά με κατάλληλη φυσικοθεραπεία. Πρέπει να αποφεύγονται οι δραστηριότητες που ενδέχεται να αυξήσουν τα συμπτώματα όπως κινήσεις πάνω από το επίπεδο του ώμου, ρήψη ή άρση βαριών αντικειμένων, σπρώξιμο ή τράβηγμα και πίεση του ώμου κατά την διάρκεια του ύπνου. (εικόνα 3)
(εικόνα 3)
Σε ασθενείς με εμμένοντα συμπτώματα και ανυποχώρητο πόνο η θεραπεία είναι χειρουργική (συρραφή του τένοντα του υπερακανθίου). (εικόνα 4)
Καμία ρήξη δεν είναι ίδια με την άλλη και κανένας ασθενής δεν είναι ίδιος με τον άλλον. Η αντιμετώπιση που έχει κάθε ασθενής καθώς και το πλάνο αποκατάστασης που εφαρμόζεται έπειτα από ενδελεχή αξιολόγηση πρέπει να είναι εξατομικευμένο.