ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΕΜΦΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ

Είναι ένα ξεχωριστό αλλά ταυτόχρονα παράλληλο σύστημα με το καρδιαγγειακό σύστημα. Το λεμφικό σύστημα μέσω τριχοειδών αγγείων ξεκινά από κάθε ιστό, οδηγώντας την «λέμφο» σε μεγαλύτερα λεμφαγγεία τα οποία «αδειάζουν» στο καρδιαγγειακό κυκλοφορικό σύστημα. Να σημειωθεί ότι η «λέμφος», το λευκό διαυγές υγρό που κυκλοφορεί στο λεμφικό σύστημα, φιλτράρεται στους λεμφαδένες πριν περάσει στο αγγειακό σύστημα γεγονός το οποίο προσδίδει στο λεμφικό σύστημα ανοσολογική ικανότητα.

ΤΕΧΝΙΚΗ ΛΕΜΦΙΚΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΓΓΙΣΗΣ- Manual lymphatic Drainage(MLD) Vodder

Πρόκειται για μια εξειδικευμένη τεχνική μάλαξης η οποία προϋποθέτει ειδική εκπαίδευση και εφαρμόζεται με στόχο την ενεργοποίηση της λεμφικής κυκλοφορίας. Mέσω του manual lymphatic drainage, επιτυγχάνουμε την αύξηση της μεταφορικής ικανότητας του λεμφικού συστήματος, έχοντας θετικά αποτελέσματα τόσο σε υγιή άτομα (βελτίωση ανοσολογικής λειτουργίας), όσο και σε περιπτώσεις αντιμετώπισης οιδήματος (μείωση οιδήματος). Η τεχνική χαρακτηρίζεται από απαλές και ακριβείς κινήσεις, κυκλικές η σπειροειδής καθώς και από μια τοπική κίνηση στους λεμφαδένες. Η μέθοδος Vodder είναι απαλή-ανώδυνη-χαλαρωτική και ευχάριστη.

ΠΟΥ ΕΦΑΡΜΟΖΕΤΑΙ

Ενδείξεις εφαρμογής του manual lymphatic drainage (MLD) σε κάθε μορφή οιδήματος καθώς είναι η πλέον αποτελεσματική τεχνική.
Λεμφοίδημα πρωτοπαθές και δευτεροπαθές μετά από αφαίρεση λεμφαδένων (μαστεκτομή, ακτινοθεραπεία).
Φλεβικό οίδημα κάτω άκρων.
Μετατραυματικό οίδημα (κατάγματα, διαστρέμματα).
Μετεγχειρητικό οίδημα (αρθροπλαστικές επεμβάσεις)
Αλγοδυστροφία- sudeck΄s syndrome.
Κεφαλαλγίες, προεμμηνορρυσιακό σύνδρομο.
Αισθητικές επεμβάσεις (χειρουργικές επεμβάσεις προσώπου και βλεφάρων) ενδείκνυται ως προετοιμασία πριν την επέμβαση και κατόπιν για την ταχύτερη υποχώρηση του οιδήματος.
Σε υγιή άτομα με σκοπό την αποτοξίνωση και την ομαλή ανοσολογική λειτουργία.
Σε περιπτώσεις όπου αντενδείκνυται η κλασσική μάλαξη (παρουσία κιρσών).
Θετική επίδραση στο νευροφυτικό σύστημα.