Ως οσφυαλγία χαρακτηρίζεται κάθε πόνος στην οσφύ (μέση), ανεξάρτητα από την αιτία που τον προκαλεί. Συχνά η οσφυαλγία συνοδεύεται από ισχιαλγία, δηλαδή επέκταση του πόνου κατά μήκος του μηρού και της κνήμης και πολλές φορές μέχρι και τα δάκτυλα του ποδιού.

Σύμφωνα με έρευνες, το 80% του γενικού πληθυσμού θα έχει έστω μία κρίση οσφυαλγίας κατά τη διάρκεια της ζωής του.

Επίσης σύμφωνα με άλλες έρευνες, η οσφυαλγία αποτελεί την ποιο συχνή πάθηση, μετά το κοινό κρυολόγημα, που προκαλεί απώλεια εργατοωρών.

Τα αίτια της οσφυαλγίας είναι πολλά και επειδή μερικές φορές υποκρύπτουν σοβαρά παθολογικά προβλήματα, θα πρέπει κάθε ασθενής με πόνο στη μέση να προσέρχεται στον ιατρό για κλινική και εργαστηριακή εξέταση (απλές ακτινογραφίες, ηλεκτρομυογράφημα των κάτω άκρων, μαγνητική τομογραφία κ.α.).

Στην ΕΓΕΡΣΙΣ μετά την κλινική εξέταση και τη συλλογή των απαιτούμενων εργαστηριακών εξετάσεων από τον φυσίατρο, οργανώνεται το πλάνο αποκατάστασης του ασθενούς. Το πρόγραμμα αποκατάστασης έχει ως στόχο την ανακούφιση των συμπτωμάτων του ασθενούς αλλά κυρίως την αντιμετώπιση της αιτίας της πάθησης.

Η φυσικοθεραπευτική παρέμβαση έχει ως στόχο την μείωση του πόνου στην περιοχή της οσφύος και των κάτω άκρων με τη χρήση εξειδικευμένων θεραπευτικών μέσων όπως το HUMAN TECAR και του HILTERAPIA για την αύξηση της αιματικής ροής στην περιοχή της πάθησης καθώς και τη μείωση του συνοδού μυϊκού σπασμού.

Σε περιπτώσεις όπου η φλεγμονή, ο πόνος και ο μυϊκός σπασμός επιμένουν, ο φυσίατρος παρεμβαίνει με τεχνικές έγχυσης ουσιών παρασπονδυλικά όπως η ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ή ΔΙΑΤΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΓΧΥΣΗ στο σημείο της βλάβης του δίσκου.

Epidural-270x300

Η θεραπεία της διαλειμματικής οσφυϊκής αποσυμπίεσης με τη χρήση του SPINEMED στοχεύει στην αντιμετώπιση παθήσεων των μεσοσπονδύλιων δίσκων ( προβολή, κήλη, εκφύλιση δίσκου). Οι παθήσεις αυτές συχνά αποτελούν την αιτία της ισχιαλγίας και στόχος μας είναι η αντιμετώπισή τους ώστε ο ασθενής να έχει μια ολιστική αντιμετώπιση στο πρόβλημά του.

Από τη στιγμή που ο ασθενής είναι ελεύθερος συμπτωμάτων, το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με συνεδρίες εκγύμνασης CORE STABILITY που στόχο έχει τη σταθεροποίηση και ενδυνάμωση των μυών του κορμού της σπονδυλικής στήλης.