Κάκωση νωτιαίου μυελού ορίζεται η βλάβη του νωτιαίου μυελού από τραυματικά ή παθολογικά αίτια.
Διατομή νωτιαίου μυελού ονομάζεται η διακοπή της συνέχειας του νωτιαίου μυελού σε οποιοδήποτε ύψος.

Ο νωτιαίος μυελός διακρίνεται σε μυελοτόμια. Κάθε μυελοτόμιο είναι το κέντρο συγκεκριμένων κινητικών και αισθητηριακών εντολών, που είναι υπεύθυνα για κίνηση ή αισθητικότητα.

Οι πρώτες ώρες και η νοσηλεία στο νοσοκομείο

Μετά από τραυματική βλάβη είναι σημαντική η ακινητοποίηση του σώματος ειδικά της σπονδυλικής στήλης για την αποφυγή επιπλέον βλάβης, λόγω μετακίνησης. Παρέχονται πρώτες βοήθειες.

Η αποκατάσταση

Κατά την εισαγωγή στο κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας, η ομάδα αποκατάστασης  θέτει τους πρώτους στόχους για τον ασθενή που είναι η ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος αποφεύγοντας απότομες κινήσεις που τραυματίζουν τον ευαίσθητο ακόμα μυϊκό ιστό.

Κατά τη φυσικοθεραπεία ακολουθείται εντατικό πρόγραμμα κινησιοθεραπείας. Σημαντική παράμετρος είναι η εκμάθηση της μετακίνησης του ασθενή με όποιες δυνατότητες υπάρχουν. Εξασκείται καθημερινά η σταθερότητα του κορμού και η μυϊκή ισχύς όλων των μυϊκών ομάδων. Ο εργοθεραπευτής  θέτει  στόχους για την καθημερινότητα του ασθενή μέσω λειτουργικών δραστηριοτήτων που οδηγούν στην ανεξαρτησία του σε επίπεδο προσωπικής υγιεινής, στο μπάνιο, στις καθημερινές δραστηριότητες.

Ο ψυχολόγος ενισχύει την ομάδα με πληροφορίες που δίνουν έμφαση στην αποτελεσματικότητα της παρέμβασης. Η αντοχή και η διάθεση του ασθενούς είναι σημαντική παράμετρος όπως και η ικανότητα του να διαχειριστεί μια ενδεχόμενη πρόωρη προσπάθεια που μπορεί να αποκαλύψει ελλείμματα κίνησης που δεν έχουν αντιμετωπιστεί ακόμα.

Ο φυσίατρος καθοδηγεί, επιβλέπει και αντιμετωπίζει προβλήματα ιατρικής φύσεως, όπως η εμφάνιση σπαστικότητας, το άλγος ή προβλήματα παραισθησιών, ενώ συντονίζει την αποκατάσταση που παρέχουν οι θεραπευτές.

Η επιστροφή στο σπίτι

Η επιστροφή στο σπίτι λαμβάνει μέρος με την πλήρη υποστήριξη της ίδιας ομάδας που είχε επαφή με τον ασθενή.  Έτσι εξασφαλίζεται η εφαρμογή όσων χρειάζεται να γίνουν και όσων έχουν επιτευχθεί. Η θεραπευτική υποστήριξη συνεχίζεται και η πορεία της αποκατάστασης επιβλέπεται συνολικά από τον φυσίατρο. Η ανεξαρτησία ακόμη και στην άσκηση είναι βασικό συστατικό της προόδου, καθώς χρειάζονται πολλές ώρες εξάσκησης και προσπάθειας ώστε να επιτευχθεί το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.