Κατά την εισαγωγή στο κέντρο αποκατάστασης και αποθεραπείας, η ομάδα αποκατάστασης δημιουργεί πλάνο αποθεραπείας λαμβάνοντας υπ’ όψιν το ιστορικό υγείας του ασθενή. Βασικός άξονας της αποκατάστασης είναι η κινητική ανάκαμψη, η αξιολόγηση της κατάποσης και ομιλίας και η ψυχολογική υποστήριξη. Η βλάβη που προκύπτει από ένα εγκεφαλικό επεισόδιο μπορεί να είναι πολυδιάστατη και απαιτείται η δράση πολλών ιατρών και θεραπευτών διαφορετικών ειδικοτήτων. Η ομάδα αποκατάστασης μέσω της επικοινωνίας αποκαλύπτει και αντιμετωπίζει κάθε έλλειμμα και δυσλειτουργία που παρουσιάζεται σε όλη τη διάρκεια της αποκατάστασης.
Η φυσικοθεραπευτική προσέγγιση στοχεύει στη διευκόλυνση και εκμάθηση της κίνησης. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στην αποφυγή τραυματισμού που είναι ιδιαίτερα ευαίσθητη τις πρώτες εβδομάδες. Η επανεκπαίδευση της κίνησης προϋποθέτει μια πολύπλευρη προσέγγιση που περιλαμβάνει κάθε άρθρωση και έκφραση του σώματος. Ο φυσικοθεραπευτής θα εκπαιδεύσει τον ασθενή όχι μόνο να βαδίζει αλλά και να μπορεί να ανταποκριθεί κινητικά σε βασικές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής. Επίσης, στόχοι της φυσικοθεραπευτικής προσέγγισης είναι να μπορεί ο ασθενής να διανύσει μια μεγάλη απόσταση χωρίς κόπωση, να οδηγήσει, να ανέβει μια σκάλα, να μιλήσει ή να κοιτάζει γύρω του ενώ περπατάει, να έχει την κινητική ικανότητα, να πιάσει ένα αντικείμενο από ένα ράφι και να μπορεί να σκύψει για τον ίδιο λόγο.
Με τη συμβολή του εργοθεραπευτή τίθενται τα θεμέλια για την ανεξαρτησία του ασθενούς στην κίνηση. Μέσω της εξειδικευμένης γνώσης και προσέγγισής του, δίνει κίνητρο και στόχο για την καθημερινότητα του ασθενούς με λειτουργικές δραστηριότητες που προάγουν τη ανεξαρτησία του.
Ο λογοθεραπευτής αξιολογεί την κατάποση, την ομιλία, την υγιεινή του στόματος και αναπνοή του ασθενούς. Οι πληροφορίες που παρέχει ο λογοθεραπευτής είναι καθοριστικές για την αποκατάσταση καθώς επηρεάζουν και διευκολύνουν την επικοινωνία, τη διάθεση και την ικανοποίηση του ασθενούς.
Η ψυχολογική προσέγγιση είναι βασική σε οποιαδήποτε μεγάλη αλλαγή στην καθημερινότητα του ασθενούς και είναι σημαντικό να ελεγχθεί πιθανά το άγχος του αλλά και οι προσδοκίες του για βελτίωση.
Συχνά, η εξέλιξη μπορεί να μην είναι η επιθυμητή. Η πρόοδος μπορεί να ακολουθεί βραδύτερη εξέλιξη, αλλά κάτι τέτοιο δεν συνεπάγεται αδράνεια του ασθενή. Κάθε άνθρωπος έχει τις προσωπικές του αντοχές και ειδικά μετά από μια περιπέτεια υγείας δεν μπορούμε να περιμένουμε μεγάλες αντοχές κατά κανόνα.
Η επιστροφή στο σπίτι γίνεται με την πλήρη υποστήριξη της ίδιας ομάδας που είχε επαφή με τον ασθενή. Με αυτόν τον τρόπο εξασφαλίζεται η εφαρμογή όσων χρειάζεται να γίνουν και όσων έχουν επιτευχθεί.
Η θεραπευτική υποστήριξη πολλές φορές συνεχίζεται και η πορεία της αποκατάστασης επιβλέπεται συνολικά από τον φυσίατρο.